Bioscoop-theaterschip 'Alhambra Flottante' legt aan in Leerdam (mei 1912)

 



Groots wordt het aangekondigd: tussen 8 en 11 mei zal het bioscoopschip 'Alhambra Flottante' Leerdam aandoen. 


De Leerdammer, 8-5-1912





























Het schip was in 1910 ontworpen, in opdracht van de gebroeders Lumière, als een theatersalon met een podium, zitplaatsen voor het publiek, en alle benodigde faciliteiten voor het opvoeren van voorstellingen. Het was bijzonder vanwege zijn unieke functie als drijvend theater, wat het mogelijk maakte om voorstellingen te brengen naar plaatsen die vaak niet over eigen theaterfaciliteiten beschikten. Het bioscooptheater met een lengte van 50 meter en een breedte van ruim 7 meter, bood plaats aan 430 toeschouwers. Het decor was geïnspireerd op het fort Alhambra in Granada, Spanje.

Het schip, een waar nieuw fenomeen, reisde door het land en legde aan in verschillende steden en dorpen, waar het gedurende een bepaalde periode voorstellingen gaf. Dit trok vaak grote groepen mensen aan, die kwamen kijken naar de diverse shows die werden opgevoerd.


Bioscoop in Moorse stijl op een boot "Alhambra flottant' die naar verschillende plaatsen vaart voor een voorstelling. Nederland, 1911. [SFA022827951], Het Leven, Spaarnestad Photo.



De nieuwe courant, 11-8-1911 




















Ook Leerdam werd dus in 1912 vereerd met een bezoek en 'de Leerdammer' bericht het volgende:



De Leerdammer, 11-5-1912





















Na verloop van tijd nam de populariteit van het schip af, mede door de opkomst van moderne theaters en bioscopen op het land, die gemakkelijker toegankelijk werden. Uiteindelijk werd de 'Alhambra Flottante' uit de vaart genomen en verdween het drijvende theaterschip uit het Nederlandse culturele landschap.


Algemeen Handelsblad 14-5-1915









Bronnen: 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Pel Marinus van Gent (1894-1949), geschiedenisschrijver van Leerdam

Bernard Johan ter Haar, grondlegger van de NV Ter Haar en Schuijt (1866-1934)

De katholieke kerk (Kerk van de H. Maria Onbevlekt Ontvangen) en begraafplaats (Sint Barbara) in Leerdam