Leerdamse Huib bij de landelijke huldiging Uiver-bemanning (1934)

De Uiver was destijds een begrip. Het was een Douglas DC-2 vliegtuig van de K.L.M, waar in 1934 voor het eerst mee werd gevlogen. De Uiver had een moderne aluminiumconstructie. Tot dan toe waren vliegtuigen van hout en deels bespannen met linnen.


De Uiver werd in 1934 vooral beroemd door een vlucht van Mildenhall in Suffolk naar Melbourne in Australië. De MacRobertson Londen - Melbourne luchtrace werd georganiseerd om het eeuwfeest van Melbourne te vieren. De race duurde van 20 tot 24 oktober.

De bemanning van de Uiver bestond uit gezagvoerder Koene Dirk Parmentier, eerste officier Jan Moll, boordwerktuigkundige Bouwe Prins en telegrafist Cornelis van Brugge. Ook aan boord waren twee Nederlandse passagiers en de Duitse pilote en journaliste Thea Rasche. Ook werd 190,5 kilogram bagage en post meegenomen.

De Uiver won het handicapklassement van de race. Over 19.877 km. had het toestel 90 uren en 17 minuten gedaan. In het algemeen klassement werd de Uiver tweede.

Tijdens de race maakte de Uiver een opvallende noodlanding op het traject tussen Charleville (Queensland) en Melbourne vanwege slecht weer. De piloot, Parmentier, koos ervoor om het vliegtuig op de paardenrenbaan van Albury neer te zetten na een oproep van het lokale radiostation aan automobilisten om de renbaan met hun koplampen te verlichten. Helaas was de renbaan erg drassig, waardoor het vliegtuig de volgende ochtend met veel moeite naar een drogere plek moest worden getrokken voordat het de laatste 250 km. naar Melbourne kon opstijgen.

In Australië waren vliegtuig en bemanning het middelpunt van een feestelijke huldiging. Op 21 november landde de Uiver weer in Nederland, waar opnieuw grootse feestelijkheden plaatsvonden. De bemanningsleden werden als helden gehuldigd.

Op zaterdag 24 november was er een huldiging in Rotterdam. Een jonge Leerdammer viel de eer te beurt deel uit te maken van het huldiging comité: Huib Bucx, leerling van het katholieke St. Canisius.



Van de 11 provincies van Nederland, was Huib de jongen die Zuid-Holland vertegenwoordigde. "De hoop des Vaderlands". Het zal een bijzondere dag geweest zijn voor deze Leerdamse jongen.





De Leerdammer, 28-11-1934

De meisjes van de Huishoud- en Industrieschool van Leerdam leverden ook hun bijdrage:
















De Leerdammer, 21-11-1934








Er ontstond in Nederland ondertussen een ware Uiver-rage.

Louis Davids zong een tekst van Jacques van Tol met als refrein: “Daar komt een Uiver gevlogen, en heel de lucht hoort aan hem: het zijn de Hollandsche jongens van onze pracht-K.L.M.!”

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=T-eJNPjnu6w 

En Bob Scholte bezong: 't Is alweer de K.L.M., die komt over land en zee, 't Is alweer de K.L.M., nu met Moll en Parmentier! Uiver, prachtige vogel snel en sterk, recht op je doel af, dát is werk!”

https://www.youtube.com/watch?v=SPKT3DMrYw0

Neêrlands trots en sentiment ten top.

Helaas verongelukte de Uiver in december van datzelfde jaar 1934 boven het Irakese deel van de Syrische woestijn. Ondanks zijn status als het meest geliefde KLM-vliegtuig ooit, was de levensduur van de Uiver kort. Tussen de eerste vlucht op 19 september en de fatale crash op 20 december 1934 vloog het slechts drie maanden voor de KLM.

p.s. De Leerdamse Parmentierstraat is, vermoed ik, genoemd naar de Uiver-gezagvoerder Koene Dirk Parmentier.

@Heidi Timmer


Bronnen:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pel Marinus van Gent (1894-1949), geschiedenisschrijver van Leerdam

Bernard Johan ter Haar, grondlegger van de NV Ter Haar en Schuijt (1866-1934)

De katholieke kerk (Kerk van de H. Maria Onbevlekt Ontvangen) en begraafplaats (Sint Barbara) in Leerdam